Ellen! Energetische Geneeswijze

Dit moet je eten om je weerstand te verhogen

Je weerstand verhogen (en dus minder snel ziek worden) met voeding, is dat mogelijk? En wat moet je dan eten? Hoogleraar Jaap Seidell geeft advies: ‘Iets van de friettent is makkelijk, maar bevat niet de voedingsstoffen die je nodig hebt.’

Dat een roze koek, candy bar of patatje speciaal niet barst van de vitamines en juiste voedingsstoffen, dat weten de meeste mensen wel. Maar welk voedsel bevat dan wél die oh-zo-belangrijke voedingsstoffen? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnen krijgt?

Heb jij advies nodig bij het verhogen van je weerstand? Neem dan contact met me op!

Ontstekingen 

Volgens Jaap Seidell, Hoogleraar Gezondheid en Voeding aan de VU, zijn groenten, fruit, volkoren graanproducten en vis de voedingsmiddelen die je tot je moet nemen als je gezond wilt eten. Bij vis gaat het vooral om vette vis, dat rijk is aan omega 3-vetzuren. “De voedingsstoffen uit deze producten verlaagt het aantal stoffen dat ontstekingen veroorzaakt. Met deze ontstekingen worden chronische laaggradige ontstekingen bedoeld.”

Mensen die te zwaar zijn, hebben een grotere kans op infecties, omdat lichaamsvet ontstekingsopwekkende stoffen produceert. Seidell raadt daarom aan om af te vallen als je te zwaar bent, maar vooral te letten op het eten van gezonde voedingsmiddelen en het hanteren van de juiste levensstijl. “Roken, alcohol en ongezond eten met veel suiker en vetten bevorderen de laaggradige ontsteking. Groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren graanproducten helpen je juist om deze te remmen.”

Vitamine D, zink en vitamine C zijn belangrijke voedingsstoffen om infecties in te dammen. Volgens Seidell hebben veel mensen een tekort aan deze stoffen, en dat terwijl deze juist zo’n grote rol spelen bij een goed immuunsysteem. “Vooral in de winter hebben we een tekort aan vitamine D, omdat we weinig blootstelling aan zon hebben. Naar schatting heeft 35% van de mensen een vitamine D-tekort in de zomer en maar liefst 60% in de winter.

Corona 

Mensen die een hoog risico hebben op een ernstig verloop bij bijvoorbeeld corona, zoals ouderen en mensen met obesitas of hart- en vaatziekten, hebben ook relatief vaak een tekort aan vitamine D. Daarom wordt het deze mensen aangeraden om vaker in de zon te zitten en hun vitamine D-tekort aan te vullen met een supplement. “Er zijn meerdere aanwijzingen die erop duiden dat het nemen van een supplement de weerstand verhoogt. Niet alleen maakt ons lichaam vitamine D uit zonlicht, ook kun je het halen uit vette vis. Er zit ook een beetje in vlees, margarine, roomboter en andere zuivelproducten”, zegt Seidell.

Vitamine C

Gemiddeld moet je zo’n 75 mg vitamine C per dag binnenkrijgen. Daar komen de meeste mensen in Nederland wel aan. Maar kloppen de aanwijzingen dat een hogere inname (bv 500 mg per dag) gunstig kan zijn voor ons immuunsysteem? “Vitamine C haal je met name uit groente en fruit. Dit kan met een paar stuks fruit per dag, liefst minstens twee.”

Vooral citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C, maar houd er rekening mee dat je het fruit beter in z’n geheel eet in plaats van er een sapje van te persen. Ook groenten als spruitjes en broccoli zitten boordevol vitamine C.

‘Het komt erop neer dat je gevarieerd eet met zo min mogelijk bewerkte producten’

Zink is met name te vinden in noten, peulvruchten, vlees en vis. “Uiteindelijk komt alles erop neer dat je een gevarieerd voedingspatroon moet hebben dat bestaat uit zo min mogelijk sterk bewerkte producten”, zegt Seidell. Verhitten, koken, pasteuriseren of welke bewerking dan ook, zorgt voor verlies van voedingsstoffen. Hoe meer een product bewerkt is, hoe meer vitamines het verliest.

Lekker naar buiten 

Bij een tekort aan bovengenoemde voedingsstoffen word je rusteloos en moe. “Zoek voldoende zonlicht op door regelmatig naar buiten te gaan. Eet gezond en plan wat je eet. Koop je eten bij de supermarkt, bakker, slager of groenteboer en kook zelf in plaats van maaltijden of snacks kant en klaar af te halen. Iets lekkers bij de friettent is makkelijk, maar bevat niet de voedingsstoffen die jij nodig hebt.”

Bron: rtlnieuws.nl

Nieuwsbrief

Wil jij ook op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van gezondheid, voeding, voedingssuppletie, afslanken en evenementen? Meld je dan via deze link aan zodat je niets mist: http://eepurl.com/gtPUi1