Ellen! Energetische Geneeswijze

Water drinken is gezond!

Water is onmisbaar voor ons. Wanneer je je waterbalans op peil houdt, blijven je lichaamsfuncties optimaal. We hebben op een rijtje gezet waarom water drinken zo belangrijk voor je is.

Vochtbalans op peil

Je verliest elke dag vocht door je dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om dat ook weer aan te vullen. Logischerwijs doe je dat door voldoende te drinken.
Er zit ook wel vocht in eten, bijvoorbeeld watermeloen of komkommer, maar met drinken vul je je vochtbalans het snelst bij.

Als je teveel vocht verliest zonder het bij te vullen, maak je minder urine aan en je krijgt een dorstgevoel. Dat is een teken van je lichaam waardoor je geneigd bent om weer meer te gaan drinken.

Vermindert vermoeidheid

Water drinken is een van eenvoudigste manieren om vermoeidheid te verminderen. Uitdroging wordt ook in verband gebracht met een negatieve stemming, vermoeidheid en verwarring.
Water is een goed middel om je vermoeidheid aan te pakken en weer positief en fris de draad op te pakken.

Water drinken verlaagt de bloeddruk

Voldoende water drinken is een van de makkelijkste manieren om je bloeddruk te verlagen. Als je niet genoeg water drinkt, houdt je lichaam natrium vast. Dat doet je lichaam omdat er een tekort is aan vocht en op die manier maximaliseert je lichaam het vocht wat er nog wel is.

Uitdroging zorgt ervoor dat bloedvaten samentrekken, waar je lichaam vocht kan besparen. Je zal dan minder zweten en plassen. Helaas moet je hart dan ook harder werken en je bloeddruk zal stijgen.

Balanceert de calorieverwerking

Ten eerste is water 100% calorie vrij. Daarnaast helpt het je om calorieen te verbranden en vermindert het, indien je het voor je maaltijd neemt, deels je eetlust. Dit vermindert de calorie-inname en leidt tot gewichtsverlies. Als je suikerhoudende dranken vervangt door water is de winst optimaal. Verwacht niet dat je na een week slank bent. Je zal wel meer moeten doen. Denk aan wat je eet en je moet meer bewegen.

Stimuleert je brein

Je hersenen bestaan voor 80% uit water. Als je het maximale uit je brein wilt halen, dan is water drinken het beste. Het drinken van 8 tot 10 kopjes water per dag kan je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%.
“Bijna 80 procent van onze hersenen bestaan uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt”, verklaart hoofdonderzoeker van de Universiteit van East London Caroline Edmonds. “Dus als je veel water drinkt krijgen je hersenen alles wat ze nodig hebben. Wie weinig water drinkt, functioneert ook mentaal slechter.”

Water drinken smeert de gewrichten

Wist je dat gewrichtspijn kan worden verergerd of zelfs veroorzaakt door uitdroging?
Het kraakbeen tussen je gewrichten is een soort kussentje. Kraakbeen bestaat uit een bepaald soort vocht of gel en dat bestaat weer voor 60% uit water. Vooral wanneer het al beschadigd is, is het belangrijk om voldoende te drinken, zodat je lichaam het speciale vocht kan aanmaken voor je gewrichten.

Water drinken verwijdert gifstoffen

Water spoelt gif en afvalstoffen uit je lichaam en transporteert voedingsstoffen.
Water is een natuurlijk glijmiddel dat je dikke darm vochtig houdt. Hierdoor verzacht ontlasting bijvoorbeeld. Ook onze nieren zijn afhankelijk van water om de gifstoffen te verwijderen. De nieren halen afvalstoffen uit ons bloed en filteren de giftige stoffen. Deze urineer je weer uit. Elke dag drinken is dus essentieel voor ons.

Water drinken verhoogt de productiviteit

Wanneer je dorst hebt, sturen je hersenen een boodschap naar je lichaam dat je dorst hebt. Zodra je water drinkt bevrijd je als het ware je lichaam van die boodschap. Daarmee verbeter je direct het vermogen om beter te denken, te functioneren en te presteren.
Onderzoeken laten zien dat als je al voor 1% uitdroogt, je 12% minder productief bent. 3 tot 4 procent uitdroging zorgt voor een daling van 25 tot 50 procent van je productiviteit.

Huidverbetering

Wanneer je een droge huid hebt, geeft het drinken van water meer vocht. Ook kan het symptomen van acne verlichten, omdat water, zoals hierboven beschreven, gifstoffen beter helpt verwijderen.

Bij vrouwen schijnt het zelfs rimpels te verwijderen. In een onderzoek bleek dat 1 op de 5 vrouwen een verandering van rimpels in hun gezicht hadden. Ook zou de huid meer sprankelend zijn en een gezonde gloed krijgen.

Een kleine aantekening is dat de onderzoeken naar het effect van water op je huid beter kunnen. Zodat ook daadwerkelijk het effect kan worden aangetoond.

Water is brandstof voor je spieren

Water is een van de meeste voorkomende voedingsstoffen in je lichaam en helpt bij de groei en ontwikkeling van spieren. Het helpt bij het opbouwen van spieren. In water vinden de energiereacties plaats, die je gezondheid, uithoudingsvermogen, brandstof en spieropbouw stimuleren. Zo transporteert het voedingsstoffen naar je spieren en neemt het de afvalstoffen weer mee.
Zorg dus altijd dat je genoeg water drinkt!

Bron artikel: KRNWTR. Bron filmpje: Brabant Water.

Nieuwsbrief

Wil jij ook op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van gezondheid, voeding, voedingssuppletie, afslanken en evenementen? Meld je dan via deze link aan zodat je niets mist: http://eepurl.com/gtPUi1